Papryka mielona od lat znajdująca się w ścisłej czołówce najczęściej używanych w polskich kuchniach przypraw. Nadaje potrawom nie tylko smaku, koloru i aromatu – ma także wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które warto we wciąż niepewnych czasach pandemii wykorzystać. Marka Appetita podpowiada, jak to zrobić.
Papryka – królowa polskich upraw
Papryka to roślina z rodziny psiankowatych, pochodząca z Ameryki Południowej, uprawiana od ponad 5 tys. lat! Do Europy przybyła na statkach Krzysztofa Kolumba i błyskawicznie zrobiła kulinarną karierę w krajach basenu Morza Śródziemnego. Dzięki Portugalczykom trafiła do ich kolonii na Dalekim Wschodzie, stamtąd - do Turcji, a z niej do całej wschodniej i środkowej Europy, w tym Polski. Dziś na pytanie o pierwsze skojarzenie z hasłem „papryka” przeciętny Polak odpowie: „Węgry”. I słusznie, ponieważ kraj ten od lat słynie z produkcji i eksportu papryki w różnej postaci. Mało kto (i to wielka szkoda!) wie jednak, że europejską potęgą w produkcji papryki jest Polska, konkretnie – region radomski. To w okolicach Radomia znajdują się jedne z największych w Europie Środkowo-Wschodniej uprawy tego warzywa.
Papryka mielona – zdrowa i pyszna
Surowej papryki Polacy nie jedzą zbyt wiele, za to kochają marynowaną oraz suszoną mieloną, zwłaszcza słodką. Jest ona nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa – ma m.in. zbawienny wpływ na oczy, ponieważ zawiera substancje chroniące je przed promieniowaniem UV oraz zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej i katarakcie. Jest też bogatym źródłem beta-karotenu – już jedna łyżka, dodawana codziennie do potraw, w pełni pokrywa dobowe zapotrzebowanie na tę substancję. Taka dawka ochroni także serce, gdyż obniża poziom złego cholesterolu i podnosi dobrego. Zawiera również sporo wit. C, co warto wykorzystać do wzmocnienia odporności.
Wszystkie wymienione składniki znajdziemy oczywiście także w papryce mielonej ostrej oraz w mielonym chili i pieprzu cayenne, ale zawierają one dodatkowo jeszcze jedną cenną substancję – kapsaicynę. Odpowiada ona za pikantny smak przyprawy – im poziom kapsaicyny wyższy, tym proszek jest ostrzejszy. Tu ciekawostka – jest specjalna skala do pomiaru zawartości kapsaicyny, zwana skalą Scoville’a (jej jednostkę nazwano SHU). Warto wiedzieć, że uważana za bardzo ostrą papryka tabasco ma „tylko” 30-50 tys. SHU, a są odmiany zawierające 2 mln SHU i więcej! Ale kapsaicyna to nie tylko ostry smak, to także substancja o wielu właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim – zapobiega nowotworom, hamuje postęp choroby Alzheimera, przyspiesza spalanie tłuszczów, hamuje namnażanie różnego rodzaju bakterii, ma również działanie przeciwbólowe i rozgrzewające, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, poprawia krążenie i redukuje ryzyko zatorów oraz skrzepów, które są przyczyną zawałów i udarów.
Prozdrowotne substancje zawarte w mielonych paprykach zostaną o wiele lepiej przyswojone, gdy przyprawy zostaną spożyte w połączeniu ze zdrowym roślinnym tłuszczem, jak oliwa czy oleje z pierwszego tłoczenia. Zatem warto, aby jak najczęściej były składnikiem sosów do sałatek.
Mielona papryka – sojuszniczka urody
Ponieważ jest bogatym źródłem beta-karotenu, który organizm zamienia na wit. A, bardzo istotną dla kondycji skóry i włosów, warto wykorzystać ją do domowych kosmetyków. Maseczki na twarz pomagają rozjaśnić przebarwienia, wzmocnić elastyczność skóry, spłycić drobne zmarszczki. Wystarczy utrzeć ½ łyżeczki mielonej papryki, łyżeczkę miodu i łyżeczkę dojrzałego miąższu awokado, nałożyć na twarz i zmyć po 15 min. Maseczka z mielonej papryczki chili wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, przyspiesza wzrost i oczyszcza skórę głowy: wymieszać kilka łyżek gęstego naturalnego jogurtu, łyżkę mielonego chili oraz łyżkę oliwy, rozprowadzić na skórze głowy i włosach, zostawić na 10 min, po czym dokładnie zmyć i spłukać.
PAPRYKI W OFERCIE MARKI APPETITA
Papryka słodka mielona Appetita
Popularna i uniwersalna, doskonale sprawdza się jako przyprawa do wszelkich dań mięsnych, zwłaszcza z drobiu i wieprzowiny. Nie mogą się bez niej obejść sosy, dipy, marynaty, zalewy – szczególnie w sezonie grillowym. Pasuje do sałatek, serów, zup i dań jednogarnkowych. Oczywisty wybór do potraw kuchni węgierskiej, hiszpańskiej czy meksykańskiej. Idealna do pieczonych ziemniaków.
Papryka ostra mielona Appetita
To jedna z najstarszych przypraw stosowana niemalże na całym świecie. Często stanowi zamiennik swojej łagodnej siostry stosowany przez osoby, które lubią dodawać potrawom tylko odrobinę pikanterii. Niezbędna do leczo i gulaszów, świetnie sprawdzi się także do rodzimego bigosu. Choć jest ostra, to jednak znacznie mniej niż chili czy pieprz cayenne, dzięki temu więcej osób z przyjemnością spożyje posiłek z jej dodatkiem.
Chili mielone Appetita
To kulinarna zabawa dla miłośników mocniejszych wrażeń. Mielone chili jest doskonałe do steków, zapiekanek, dań kuchni orientalnych, zwłaszcza tajskiej. Znalazło również swoje miejsce w... cukiernictwie! Czekolada z chili to pyszny i zdrowy napój energetyzujący i rozgrzewający. Podczas używania chili należy uważać, aby nie dostało się do oczu, nosa i innych błon śluzowych, ponieważ może je podrażnić.
Pieprz cayenne Appetita
Nazwa produktu wprowadza w błąd, ponieważ pieprz cayenne (kajeński) jest produkowany z papryki odmiany cayenne. Jest bardzo popularną przyprawą używaną w kuchniach meksykańskich i azjatyckich; dodaje się ją do zup, sosów, mięs, ryb, drobiu oraz wszelkiego rodzaju marynat. Ostatnio modne są... lody z dodatkiem chili, zwłaszcza te z gorzkiej czekolady.
UWAGA! Papryka dość szybko się utlenia, tracąc kolor i zapach, dlatego ani jednolitych przypraw, ani mieszanek ją zawierających nie należy gromadzić na zapas. Zawartość otwartego opakowania najlepiej przełożyć do szczelnego słoiczka i trzymać w szafce z dala od światła.
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/szczypta-wiedzy-o-papryce